Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України: Інформація про зняття обвинувачення з судді Владислава Оберемка не відповідає дійсності

05 січня 2016, 18:13

 Четвертого січня 2016 року деякі засоби масової інформації поширили інформацію про те, що Подільський райсуд Києва закрив кримінальне провадження проти судді Макарівського райсуду Київської області Владислава Оберемка та зняв з нього всі обвинувачення. Дана інформація є хибною та не відповідає дійсним обставинам справи.

Як повідомлялося, у червні 2015 прокуратурою м. Києва до Подільського райсуду  було направлено обвинувальний акт щодо судді Макарівського районного суду Київської області Владислава Оберемка за фактом вчинення ним кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 345 (погроза щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством), а також ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Минулого судового засідання один з потерпілих (цивільна особа) подав заяву про закриття кримінального провадження щодо Владислава Оберемка в частині пред’явленого приватного обвинувачення за ч. 1 ст. 129 КК України (погроза вбивством), яке було задоволено судом.

Разом з тим, в прокуратурі міста Києва наголошують, що судовий розгляд кримінального провадження за іншими статтями обвинувачення, а саме за ч. 1 ст. 345 (погроза щодо працівника правоохоронного органу) та ч. 4 ст. 296 (хуліганство) КК України, триває.

На підтвердження цьому є витяг із Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР 54444178). Повний текст ухвали читайте за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/54444178

Наступне судове засідання призначено на 27 січня.

У зв’язку з цим, зважаючи на цілий ряд висловлювань політиків та державних діячів, які з’явилися після поширення у ЗМІ недостовірної інформації щодо рішення Подільського районного суду міста Києва стосовно судді Оберемка, Рада суддів України вкотре звертається до політиків та державних діячів утриматися від голослівних звинувачень на адресу суддів.

Свідоме використання в таких звинуваченнях неперевіреної інформації та перекручених фактів, що є неприпустимим і ганебним явищем, яке дискредитує не тільки окремих керівників державних органів, а й державну владу загалом, суперечать законним інтересам суспільства і держави, підриває основи правопорядку, одним з елементів якого є повага до суду.

Рада суддів України занепокоєна тим, що подібні висловлювання політиків культивують у суспільстві негативне ставлення до судової влади, як наслідок, продовжують звучати погрози на адресу суддів, блокується робота судів, особливо під час розгляду так званих "резонансних" справ.

Упереджені, зневажливі заяви та звинувачення повинні отримати адекватну та публічну оцінку з боку керівництва держави, парламенту, представників правозахисних організацій та суспільства.

Також Рада суддів України закликає журналістів перевіряти інформацію та опублікувати уточнене повідомлення.

 

Прес-центр судової влади