Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вища рада юстиції затвердила зразки скарг (заяв) щодо відповідальності судді чи прокурора

29 липня 2015, 15:06

 Вища рада юстиції на засіданні ухвалила рішення про затвердження зразків скарг (заяв) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді або відповідальність стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності.

Як відзначив під час засідання доповідач з цього питання Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, відповідно до статті 93 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", що визначає дисциплінарне провадження як процедуру розгляду звернення з метою встановлення обставин, що можуть бути підставою для дисциплінарної відповідальності судді, передбачено також вимогу про затвердження та розміщення на офіційному веб-сайті ВРЮ встановлених зразків заяв щодо поведінки судді. Крім того, згідно зі статтею 33 Закону України "Про Вищу раду юстиції" Рада розглядає питання про порушення суддями та прокурорами вимог щодо несумісності їх посад із заняттям діяльністю, забороненою Конституцією та законами України.

Зауважимо, що право на звернення зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, а також стосовно повідомлення фактів про несумісність суддів та прокурорів, має будь-яка особа, проте в передбаченому Законом порядку.

"З метою забезпечення однакового підходу до порядку затвердження та розміщення зразків скарг (заяв), які підлягають розгляду у Вищій раді юстиції, Радою й було розроблено відповідні рішення, які будуть розміщені на офіційному веб-сайті Вищої ради юстиції, і якими громадяни зможуть скористатися з метою подання заяви чи скарги до Вищої ради юстиції", – повідомив Ігор Бенедисюк.

Скарга (заява) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді

Скарга (заява) щодо порушення суддею вимог щодо несумісності його посади із заняттям діяльністю, забороненою Конституцією України та законами України

Скарга (заява) щодо порушення прокурором вимог щодо несумісності його посади із заняттям діяльністю, забороненою Конституцією України та законами України

Джерело: сайт Вищої ради юстиції