Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зустрівся з представниками Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ

29 травня 2015, 18:40

 Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зустрівся з представниками Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ. Під час зустрічі йшлося про ситуацію, що склалася з українськими судами, суддями та працівниками апаратів судів, які працювали в установах на тимчасово окупованих територіях. Представників СММ цікавила також організація роботи переміщених судів та забезпечення права громадян на справедливий суд з урахуванням складної ситуації, що склалася на Сході України.

               

Зеновій Холоднюк повідомив представникам ОБСЄ, що на окупованій території залишилося більше 30-ти місцевих судів в Донецькій області та 18-ть у Луганській області. Змінили місце розташування згідно з указами Президента України і відновлюють свою роботу: Донецький окружний адміністративний суд - у Слов′янську, Донецький апеляційний адміністративний суд - у Краматорську, господарський суд Донецької області та Донецький апеляційний господарський суд базуються в Харкові. Аналогічна ситуація з судами Луганської області. Луганський окружний адміністративний суд та апеляційний суд Луганської області переїхали до Сєвєродонецька, а господарський суд Луганської області - до Харкова. З них тільки Луганський окружний адміністративний суд отримав власне приміщення, всі інші установи знаходяться в орендованих. "Відновлення роботи зазначених судів, їх матеріально-технічне оснащення та облаштування робочих місць для судів і працівників апарату відбувається виключно за державний кошт»,- наголосив Голова Державної судової адміністрації. Разом з тим, він зазначив, що державного фінансування не достатньо для того, щоб відновити роботу установ у повному обсязі.

           

 

          Що стосується місцевих судів, які залишились на окупованих територіях, то Зеновій Холоднюк зазначив, що в цій ситуації ДСА пішла іншим шляхом: «Ми не переводили місцеві суди, ми працюємо з людьми та переводимо суддів і працівників апаратів судів і територіально змінили підсудність справ апеляційних та місцевих загальних судів, розташованих у зоні проведення АТО», - сказав Зеновій Васильович. Відтак, підсудність справ було змінено для 51 місцевого суду. Також на території, які підконтрольні українській владі, впродовж 2015 року  були переведені і приступили до роботи 262 судді. «Але, якщо ДСА повністю організовує і забезпечує роботу судів, - каже Зеновій Холоднюк, - то вирішити проблему із забезпеченням житлом ми не в змозі». З його слів, особливо гостро питання житла стоїть перед працівників апаратів судів, адже через низький рівень зарплати вони не в змозі самостійно його винаймати.

У свою чергу, представники Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ, на чолі з керівником відділу з прав людини та верховенства права паном Флоріаном Разфєсбергером, подякували Голові ДСА України за надану інформацію і зазначили, що вона є для них вкрай важливою та цінною з огляду на дотримання прав людини та забезпечення вільного доступу громадян до справедливого правосуддя.

За підсумками зустрічі Голова ДСА України Зеновій Холоднюк запевнив членів СММ, що найближчим часом їм буде надано повну інформацію про ситуацію з судами, які було виведено із зони проведення антитерористичної операції, для підготовки моніторингового звіту ОБСЕ.