Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Під головуванням Президента відбулось засідання Ради з питань судової реформи

28 травня 2015, 17:20

 27 травня 2015 року очільники органів судової влади, а саме: Голови Конституційного, Верховного, вищих спеціалізованих судів, Голова Ради суддів України, а також в. о. Голови ДСА України взяли участь у засіданні Ради з питань судової реформи, яка відбулась під головуванням Президента України Петра Порошенка.

Під час засідання увагу приділили важливим крокам, які вже було зроблено завдяки спільним зусиллям роботи Ради, зокрема розробка та затвердження Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів і плану дій щодо її реалізації, прийняття Закону "Про забезпечення права на справедливий суд". Також було обговорено нові стандарти добору та переведення суддів, які запроваджуються, підходи до забезпечення прозорості та відкритості таких процедур, крім того, механізми посилення відповідальності суддів у частині розширення переліку підстав, за якими вони можуть притягуватися до дисциплінарної відповідальності.

Наступними кроками в реалізації судової реформи мають стати зміни до  трьох процесуальних кодексів - Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України, проекти яких уже напрацьовані Робочою групою з реформування процесуального законодавства.  Ці законопроекти направлені членам Ради з питань судової реформи для ознайомлення та внесення пропозицій.

Учасники зустрічі погодились, що тільки спільний та комплексний підхід може забезпечити ефективний результат у напрямку поліпшення роботи судової влади.

 

Довідково: Рада з питань судової реформи була створена Указом Президента України  від 27 жовтня 2014 року № 826/2014.  Рада з питань судової реформи є консультативно-дорадчим органом при Президентові України.

Основні завдання Ради:

1.    підготовка та подання Президентові України  пропозицій стосовно стратегії реформування судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів, розроблення планів дій щодо впровадження цієї стратегії;

2.    сприяння налагодженню ефективного механізму взаємодії державних органів, інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій з питань підготовки і реалізації стратегії реформування судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів;

3.    підготовка пропозицій щодо вдосконалення законодавства у сфері судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів, розгляд і оцінка пропозицій та ініціатив державних органів, інститутів громадянського суспільства і міжнародних організацій із зазначених питань;

4.    здійснення моніторингу впровадження та аналізу ефективності реалізації в Україні стратегії реформування судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів, досягнення цілей такого реформування;

5.    забезпечення інформування громадськості та міжнародної спільноти про стан розроблення, реалізації і зміст стратегії реформування судоустрою та судочинства, інших суміжних правових інститутів.