Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вищі органи судової влади внесли пропозиції до проекту закону "Про внесення змін до деяких законів України (щодо фінансового забезпечення працівників судової системи)"

14 травня 2015, 12:43

У Верховній Раді України 10 квітня 2015 року зареєстровано проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України (щодо фінансового забезпечення працівників судової системи)" (реєстраційний номер 2630), яким передбачено внесення змін до законів України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про Вищу раду юстиції" (у редакції Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд") у частині надання права Кабінету Міністрів України в цілому визначати умови оплати праці суддів та інших працівників органів судової влади.

Таке втручання Кабінету Міністрів України, як органу виконавчої влади, у діяльність судової влади суперечитиме європейським стандартам та конституційним гарантіям незалежності суддів і судової влади в цілому та може призвести до порушення принципу верховенства права.

У зв’язку із зазначеним Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, в. о. Голови Ради суддів України, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справа, Голова Вищого адміністративного суду України, Голова Вищого господарського суду України, Голова Державної судової адміністрації України, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівник секретаріату Вищої ради юстиції звернулися до Президента України та Голови Верховної Ради України зі спільними листами.

Керівники вищих органів судової влади звертають увагу Президента України, як гаранта Конституції України, та Голову Верховної Ради України, як очільника органу законодавчої влади, на можливе порушення принципу незалежності суддів та судової влади в разі прийняття законопроекту № 2630 у запропонованій редакції