Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На Тернопільщині відреставровано приміщення двох судів

27 квітня 2015, 14:47

24 квітня 2015 року Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відкрив приміщення двох відреставрованих судів на Тернопільщині – Тернопільського міськрайонного і Теребовлянського районного судів.

"Вдосконалення роботи судів, а також поліпшення доступу громадян до правосуддя – є одним із головних завдань Державної судової адміністрації України", зауважив Зеновій Холоднюк.

У Тернопільському міськрайонному та Теребовлянському районному судах Тернопільської області за участю Голови ДСА України, голови апеляційного суду Тернопільської області Богдана Гірського, голів місцевих судів загальної юрисдикції Тернопільської області, начальників територіальних управлінь ДСА України у Тернопільській, Львівській, Рівненській та Хмельницькій областях відбулися наради із суддями та працівниками апаратів зазначених судів, де було обговорено питання організаційного, матеріально-технічного і фінансового забезпечення органів судової влади.

Зеновій Холоднюк привітав усіх голів судів та їх заступників, обраних на адміністративні посади відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд".

Як зауважив очільник ДСА України, у поточному році ДСА України здійснила декілька важливих заходів, зокрема, перерозподіл асигнувань на оплату праці між судами в межах однієї бюджетної програми для забезпечення рівномірного розподілу фонду оплати праці у зв’язку із змінами кількості суддів та фактичної чисельності працівників апаратів судів. Також, наголосив Зеновій Холоднюк, для погашення кредиторської заборгованості, що утворилася в попередній бюджетний період, редакцією Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік" від 02 березня 2015 року здійснено перерозподіл бюджетних призначень у межах юрисдикцій між видатками споживання та видатками розвитку.

Разом з тим, відзначив Голова ДСА України, відміна з 1 квітня 2015 року обмежень у виплаті суддівської винагороди без додаткових бюджетних призначень знову призведе до диспропорцій у розподілі фонду оплати праці, які необхідно регулювати. До червня 2015 року механізмом врегулювання зазначених диспропорцій є проведення наближення видатків на оплату праці з нарахуванням, з липня поточного року повна та своєчасна виплата суддівської винагороди суддям та заробітної плати працівникам апаратів судів буде здійснюватися за рахунок понадпланових надходжень до спецфонду державного бюджету.

Метою для ДСА України на ближчий період є доведення розміру середньомісячної заробітної плати працівників апаратів місцевих судів усіх спеціалізацій до рівня 3000 гривень, розміру середньомісячної заробітної плати працівників апаратів апеляційних судів усіх спеціалізацій – до рівня 3500 гривень. До кінця 2015 року планується доведення розміру середньомісячної заробітної плати працівників апаратів місцевих судів усіх спеціалізацій до рівня 4000 гривень, розміру середньомісячної заробітної плати працівників апаратів апеляційних судів усіх спеціалізацій – до рівня 4500 гривень.

Зеновій Холоднюк розповів присутнім про новели в законодавстві, пов’язані із прийняттям нової редакції Закону України "Про судоустрій і статус суддів". Важливим у новому законі є запровадження норми, що забезпечує єдину бюджетну програму для фінансового забезпечення місцевих та апеляційних судів. На сьогодні є шість абсолютно однакових за своїми цілями, завданнями та результативними показниками бюджетних програм. Таке дроблення не дає можливості головному розпоряднику бюджетних коштів оперативно здійснювати перерозподіл бюджетних призначень розпорядникам коштів нижчого рівня у зв’язку зі зміною протягом бюджетного троку основного показника діяльності суду – кількості розглянутих справ та матеріалів – показника, значення якого точно передбачити наперед неможливо. Запровадження єдиної бюджетної програми фінансування судів дасть можливість суттєво підвищити оперативність перерозподілу фінансових ресурсів між судами для забезпечення належного розгляду фактичної кількості судових справ.