Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Радою суддів України в цілому затверджено "Систему оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи"

06 лютого 2015, 09:53

5 лютого 2015 року на своєму засіданні Рада суддів України затвердила в цілому "Систему оцінки якості роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи".

Проект розроблений та рекомендований робочою групою з розробки системи оцінювання якості роботи суду за підтримки Проекту USAID "Справедливе правосуддя" у співпраці з Радою суддів України і Державною судовою адміністрацією України.

Як відомо, донині Україна не мала жодної системи оцінки діяльності судів, а проводилися лише дослідження окремих напрямків роботи суду. Європейська комісія з питань ефективності правосуддя неодноразово наголошувала на важливості та необхідності процесів моніторингу стану ефективності та якості судочинства та відсутності таких систем у більшості держав.

Під час обговорення Радою суддів України проекту "Системи оцінки якості роботи суду" наголошувалося на недоречності включення до оцінювання питання "оцінки судового рішення", адже судове рішення не може бути ніким оцінене по суті, а суддя, виносячи відповідне рішення, керується виключно законом. Після обговорення питання доцільності включення в оцінку якості роботи суду оцінки судового рішення Радою виключений цей розділ. 

Також Рада вирішила направити затверджену в цілому "Систему оцінки якості роботи суду" для обговорення всіма радами суддів та зборами суддів судів усіх рівнів та спеціалізацій протягом одного місяця для внесення своїх пропозиції. Державній судовій адміністрації запропоновано провести розрахунки витрачання бюджетних коштів для запровадження системи оцінки роботи суду в судах усіх рівнів та спеціалізацій.

Довідково:

 

08 році розпочато розробку системи оцінки якості роботи суду та відповідно до рішення Ради суддів України із зацікавлених осіб створено робочу групу.

 

 

Утворена робоча група, до складу якої входили судді, керівники та працівники апаратів судів, Державної судової адміністрації України, міжнародних проектів, напрацювала проект "Системи оцінки якості роботи судів", який було презентовано на низці семінарів та круглих столів, отримано до них зауваження.

Відбулася пілотна апробація проекту системи оцінювання якості роботи суду та в подальшому обговорено досвід виконання комплексної оцінки якості функціонування суду в усіх місцевих загальних судах Івано-Франківської області. Наступне пілотне дослідження якості роботи суду відбулося у 13 судах України, а результати дослідження засвідчили не лише його дієвість, а й виявили низку недоліків системи оцінювання якості функціонування суду. Зокрема, представникам більшості судів запропонована система оцінювання якості функціонування видалася занадто складною. Крім того висловлювалося припущення щодо можливих маніпуляцій даними, отриманими в результаті таких досліджень. При розробці "Оцінки якості роботи суду" серед іншого враховано досвід країн-членів Міжнародного консорціуму з питань досконалості суду.