Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочався семінар з доопрацювання матеріалів навчальної програми з питань судового адміністрування та формування команди викладачів

28 січня 2015, 10:10

27 січня 2015 року в м. Яремче відкрився семінар з доопрацювання матеріалів навчальної програми з питань судового адміністрування та формування команди викладачів.

Відкриваючи захід, заступник Голови Державної судової адміністрації України Ольга Булка відзначила, що наразі в державі тривають масштабні реформування судової системи. Наразі, кваліфікованому  та професійному судовому адмініструванню приділяється незначна увага, адже вимогою до керівника апарату суду є лише юридична освіта, інші ж вміння здобуваються в процесі роботи, а відтак, є важливим проведення навчання в підготовці саме таких спеціалістів. Сьогодні йдеться про другий курс із судового адміністрування, це означає, що є досвід у впровадженні навчального курсу, тобто є можливість зробити навчальну програму більш досконалою, зауважила Ольга Булка. Заступник Голови ДСА України подякувала Проекту "Справедливе правосуддя" за надану можливість провести повторний курс судового адміністрування та Національній школі суддів України за участь у таких заходах, та тим, хто викладатиме в наступній навчальній програмі.

Сьогодні, на жаль, не ведеться окрема підготовка судового адміністратора, і навіть перепідготовка працівників апаратів судів не виокремлює такого навчального курсу, тому для Національної школи суддів України є важливим започаткування та проведення ще одного такого курсу, наголосив ректор Школи Микола Оніщук. Особливо актуальним та затребуваним на сьогодні залишається питання взаємодії керівника апарату суду зі ЗМІ та громадськістю, ведення комунікативної діяльності, відзначив ректор НСШУ.

Керівник Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Девід Вон відзначив, що запровадженню програми із судового адміністрування передувала робота із вивчення передового досвіду країн світу, а за результатами напрацювань стало зрозумілим, що кожна країна є передовою у одному якомусь напрямку. Отож, необхідність пошуку професійного розвитку для судового адміністрування привела до Університету штату Мічиган, де в цьому напрямку досягнуто значних успіхів, і наразі активна взаємодія в навчанні судових адміністраторів триває.

Головним завданням, що визначене перед українськими та американськими викладачами, є перегляд та оновлення матеріалів другої інноваційної навчальної Програми із судового адміністрування з урахуванням потреб українського судочинства та з урахуванням останніх законодавчих змін.

Довідка: у квітні 2013 року 40 учасників, відібраних на конкурсній основі, взяли участь у 2-тижневому навчанні за такими курсами: лідерство; цілі та обов’язки судів; стратегічне планування; управління проходженням справ; управління інформаційними технологіями; основні компоненти судів; управління кадрами; освіта, практичне навчання і розвиток; зв’язки судів з громадськістю.

Команда викладачів із США та України розробила програму навчання з урахуванням ключових компетенцій та методології навчання.

  По завершенню курсу його учасники підготували фінальні роботи, які були відповідно оцінені, а в червні 2013 року випускники отримали сертифікати від Національної школи суддів та Університету Штату Мічиган. У лютому 2014 року у Львові учасники навчання розповіли як їх проекти  впроваджено в життя. Враховуючи успішність проведеного навчання, його організатори прийняли рішення про проведення ще одного навчального курсу.