Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Найбільше суддівських вакансій в тих областях, де відсутнє житло для суддів, - І.Самсін

12 квітня 2012, 15:50

11 квітня 2012 року Комітет Верховної Ради України з питань правосуддя на своєму засіданні проаналізував практику застосування положень статті 132 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо забезпечення їх житлом.
Як повідомив Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, станом на 1 грудня 2011 року в єдиному реєстрі суддів, які потребують забезпечення службовим житлом, перебувають 1240 осіб. «Якщо говорити про тенденції забезпечення суддів службовим житлом, то в 2010 році за рахунок місцевих бюджетів були забезпечені службовим житлом 99 суддів, а в 2011 році - всього 28 суддів. Природно, така тенденція нас не радує», - відзначив Руслан Кирилюк. При цьому він констатував, що основним джерелом для забезпечення суддів житлом є кошти місцевих бюджетів, оскільки фінансові можливості держбюджету дуже обмежені. За словами Руслана Кирилюка, зараз практично всі фінансові ресурси, які надходять від оплати судового збору, спрямовуються на виплату заробітної плати працівникам апаратів судів.
Свою стурбованість цим питанням, у зв'язку з процесом добору кандидатів на посаду судді вперше, висловив і голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін. «Ми провели аналіз і дійшли висновку, що найбільше суддівських вакансій в тих областях, де відсутнє житло для суддів», - констатував він. За словами голови ВККСУ, питання стосовно забезпечення суддів житлом є актуальним практично для всіх регіонів України, а особливо для східних, зокрема, Донецької та Луганської областей. «Ця проблема дуже серйозна, і, думаю, що за наявності службового житла для суддів ми б змогли заповнити всі вакантні місця в судах», - спрогнозував Ігор Самсін.
Обговоривши це питання на засіданні, члени профільного парламентського Комітету прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням прискорити розробку та затвердження Постанови «Про внесення змін до Переліку категорій працівників, яким може бути надано службові житлові приміщення», в якій пропонується розширити існуючий перелік шляхом доповнення його такими категоріями осіб, як: судді Конституційного, Верховного, Вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів, працівники секретаріату Конституційного Суду України, апаратів судів загальної юрисдикції, ДСА та її територіальних управлінь, Національної школи суддів України, ВККС на час виконання ними службових повноважень.



 

Юридична Практика
http://yurpractika.com/news.php?id=0031056