Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжується робота на посилення позитивної репутації суду серед громадськості

03 серпня 2009, 12:46

Продовжується робота на посилення позитивної репутації суду серед громадськості

 

31 липня 2009 року проект USAID«Україна: верховенство права» презентовано результати другого опитування населення України щодо довіри до судової системи, котре відбулося з 20 червня по 5 липня 2009 року.

Загальноукраїнські опитування були проведені Фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Україна: верховенство права». В опитуванні взяли участь близько 2000 осіб віком від 18 років.

Питання, запропоновані учасникам, стосуються їхнього суб’єктивного відношення до судової системи та довіри до неї, власної обізнаності про роботу суду та оцінки доступності інформації, що стосується загальних та процедурних питань.

На запитання «Чи довіряєте Ви судовій владі?» 30,3% опитаних загалом не довіряють, (у 2007 році - 33,4%), загалом або повністю довіряю 12,0% та 4,3%  (у 2007 році - 16,8% та 1,2%), водночас, не змогли відповісти на таке запитання 11,1% (у 2007 році - 18,4%).

На запитання «Якщо Ви не довіряєте судовій владі, будь-ласка, зазначте причини?» 21,3% опитаних назвали залежність суддів від законодавчої гілки влади (у 2007 -21,9%), залежність суддів від виконавчої гілки влади - 22,4%, (2007 - 26,4%), низькі етичні стандарти (конфлікт інтересів) - 10,9%, (2007 - 17,5%), страх суддів за наслідки винесення рішень – 7,9% (18,3%).

Водночас, серед респондентів цілком  або загалом обізнаними про роботу суду та суддів вважають себе 34,6 % (2007 - 30,9%), проте майже або зовсім не обізнаними із роботою судової системи вважають себе 65,4 % респондентів,( у 2007 -70,0%).

Наразі, перше подібне опитування здійснено з 19 червня по 2 липня 2007 року.

За результатами проведеного дослідження, проектом USAID «Україна: верховенство права» розроблено детальний план по підвищенню обізнаності громадян про роботу судів та суддів, відповідно до якого для розповсюдження інформації про суд будуть використані всі канали поширення інформації: Інтернет (розробка веб-порталу «Доступ до правосуддя»), телебачення (відео-ролики про роботу судів та окремі процеси в них), розробка буклетів та брошур, розміщення інформаційних стендів та плакатів з необхідною громадянам інформацією.

Голова Державної судової адміністрації України Іван Балаклицькийпід час презентації підкреслив важливість  постійного моніторингу громадської думки задля вироблення коректної стратегії побудови позитивного іміджу судової системи. 

Заступник керівника Проекту USAID «Україна: верховенство права» Наталія Петрова запропонувала обговорити запровадження посади спеціаліста зі зв’язків з громадськістю та роботи з пресою у судах, а також розробити посадову інструкцію відповідного фахівця.

Учасники зустрічі обговорили програми Проекту у сфері дисциплінарної відповідальності суддів, представленої фахівцем з управління програмами у сфері тестування та суддівської дисципліни проекту «Україна: верховенство права» Мирославою Вороновою та експертом проекту «Україна: верховенство права», суддею Кьортісем де Клю.

 

 

 Довідково:

«Україна: верховенство права» є спільним проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та корпорації «Виклики тисячоліття» (MCC).

Реалізація Проекту USAID «Україна: верховенство права» розпочалася в квітні 2006 року. Перший етап Проекту тривав 18 місяців, другий етап розпочався у жовтні 2007 року і триватиме до липня 2010 року. Проект спрямований на посилення верховенства права, а також підвищення рівня обізнаності суспільства про суть і про хід судово-правової реформи. Проект має дві основні мети: підвищення прозорості і підзвітності судової системи, а також ухвалення стратегії і здійснення реформи законодавства на основі верховенства права і боротьби з корупцією.

Для досягненнях своєї мети Проект тісно співпрацює з Секретаріатом Президента України, Міністерством юстиції України, Національною комісією із зміцнення демократії та утвердження верховенства права, Верховною радою України, Верховним Судом України, Вищим адміністративним судом України, Державною судовою адміністрацією України, Академією суддів України та ін.

Проектом означено виконання 5 завдань. Серед них — підвищення рівня правової обізнаності громадськості, а також рівня кваліфікації суддів і працівників судів і визначення проблем, негайне рішення яких сприятиме прозорості і підзвітності в судовій системі.