Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває міжнародний науково-практичний семінар у Львові

24 лютого 2012, 15:42

У другий день роботи семінару присутні заслухали завдання та коло повноважень Національної школи суддів України, концептуальні положення та програму спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.
Як зазначив Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін, - впровадження нової стадії добору кандидатів на посаду судді — спеціальної підготовки,   вимагає здійснення як певних організаційних заходів, так і розробки та затвердження локальних нормативних актів, визначення програми спеціальної підготовки, розробки відповідних планів. Якісне, ефективне та своєчасне впровадження спеціальної підготовки покладає на Національну школу суддів України та Комісію надзвичайну відповідальність.
«Метою запровадження спеціальної підготовки є професійно орієнтоване навчання, а завдання підготовки — навчити особу, яка вже є юристом, бути суддею й виконувати обов'язки професійного судді якісно та ефективно. Підготовка повинна бути спрямована в першу чергу на формування специфічних навичок, необхідних для судді, що в свою чергу також вимагає вирішення питання про формування викладацького складу, який буде залучений до процесу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді “ – підкреслив Ігор Самсін.
Водночас, іноземні гості поділилися своїм досвідом щодо процедури добору і процесом навчання майбутніх суддів. Наприклад,  як розповів представник департаменту міжнародного співробітництва Національної школи судочинства та прокуратури Польщі Гжегож Борковскі, у них підготовка суддів складається з двох етапів: загальної та професійної підготовки.
Про доступ до суддівської професії та підготовки фахівців високого рівня розповіли під час семінару і науковці. Зокрема, своїми думками поділились декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Бойко, доцент кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Лідія Москвич, директор Інституту підготовки професійних суддів при Національному університеті «Одеська юридична академія» Олег Тодощак.

Прес-служба Комісії