Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виступ Президента на церемонії складення присяги суддями, вперше призначеними на посаду

14 лютого 2012, 15:35

Шановні судді!

Щиро вітаю вас із складенням суддівської присяги!

Хай слова присяги судді назавжди залишаться у вашому серці, стануть дороговказом на професійному та життєвому шляху.

Переконаний, що ваша робота стане яскравим прикладом служіння інтересам українського народу, а кожне ваше рішення утверджуватиме віру громадян у справедливість вітчизняного правосуддя.

Сьогодні суддями стають найкращі юристи, які здатні професійно та відповідально вершити правосуддя і які глибоко усвідомлюють, що за кожним прийнятим рішенням стоять долі конкретних людей.

За останній рік в Україні докорінно реформовано судову систему. Реформовано у відповідності з кращими європейськими стандартами.

Наступним кроком у сфері перебудови системи добору суддів має стати запровадження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді. Такий крок дозволить майбутнім суддям глибше опанувати навички професії, удосконалити свої знання та перевести їх із теоретичної площини у практичну.

Переконаний, що саме професіоналізм суддів є головною складовою у побудові в нашій державі справедливого та чесного суду, що діє за законом і захищає права кожного громадянина. Досягнення цієї мети залежить значною мірою і від подальшого реформування чинного законодавства України.

Вважаю, що вагомим внеском у розбудову України як правової держави стане запровадження якісно нової системи правових засобів захисту людини, суспільства і держави від кримінальних правопорушень, а також удосконалення процедури кримінального судочинства.

Для досягнення цих цілей мною внесено на розгляд парламенту новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Парламент найближчим часом ухвалить цей довгоочікуваний та необхідний для українського суспільства документ.

На утвердження стандартів гуманізму у сфері застосування кримінальних покарань, а також  зменшення випадків застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, спрямований і закон України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Цей Закон став важливим кроком на шляху підвищення рівня захисту прав громадян та покращення інвестиційного клімату в державі.

Однак робота у напрямку створення ефективного механізму захисту прав громадян не обмежується лише сферами кримінального та кримінально-процесуального законодавства.

Для якісної перебудови таких інститутів як прокуратура і адвокатура мною створено робочу групу, в рамках якої планується найближчим часом розглянути та внести до парламенту новий закон про адвокатуру. Адвокатура в Україні повинна стати основним інститутом, що здійснюватиме ефективний захист прав, свобод та інтересів громадян і гарантуватиме право на якісну правову допомогу.

Перегляду вимагають також роль та функції прокурора поза межами кримінального судочинства.

Всі ми добре розуміємо, яке значення для стабільної та ефективної роботи судової системи відіграє матеріально-технічне забезпечення та соціальна захищеність суддів. Позитивним результатом судової реформи стало поетапне зростання заробітної плати, істотне збільшення якої відбулося вже з початку цього року.

Сприяти зміцненню фінансової незалежності судової гілки влади мають і положення Закону України «Про судовий збір». Кошти, отримані як судовий збір, повинні витрачатися виключно для забезпечення потреб правосуддя, а також з метою впровадження у судову систему новітніх досягнень, покликаних полегшити роботу суддів.

Сподіваюся, що найближчим часом подібні нововведення матимуть місце і в інших різновидах судового процесу – цивільному, господарському, адміністративному.

Такий підхід сприятиме оперативності судового розгляду та підвищенню рівня доступу громадян до правосуддя.

Вважаю, що будь-які зміни у сфері судочинства повинні насамперед враховувати інтереси звичайного громадянина, забезпечення прав та свобод якого має стати основною метою діяльності органів влади всіх рівнів.

Шановні судді!

Ви перші, хто призначається на посаду відповідно до нової процедури, перші, кому вдалося пройти нелегкий шлях відбору.

Я хочу побажати, щоб протягом всього професійного шляху ви завжди залишалися першими, стали провідниками найкращих досягнень судової реформи, прикладом для своїх колег та зразком для наслідування майбутніх кандидатів на посаду судді.

Ваше завзяття та знання, високі ділові та моральні якості дозволили вам стати суддями.

Пам’ятайте: авторитет судової гілки влади та довіра до суду з боку суспільства залежить від ваших дій, від змісту кожного рішення, яке ви проголосите іменем України.

Тож бажаю вам гідно виконувати суддівський обов’язок і достойно нести високе звання судді.

Міцного вам здоров’я, життєвої мудрості та плідної праці в ім’я Українського народу!