Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комітет з питань правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції

10 лютого 2012, 09:51

На засіданні Комітету зазначалося, що законопроект (реєстр. №9753) спрямований на підвищення оперативності судового розгляду справ, і як наслідок покращення рівня реалізації права особи на судовий захист шляхом запровадження використання під час судових засідань систем відеоконференцзв´язку.
Відповідні зміни пропонується внести до Господарського процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу, якими передбачити можливість участі учасників судового процесу у судовому засіданні у режимі відео конференції, а також до Закону "Про судоустрій і статус суддів".
Згідно із проектом, така участь буде відбуватися на підставі ухвали суду, яку суд постановлятиме за клопотанням учасника процесу або за власною ініціативою. У такій ухвалі визначатиметься суд, який має забезпечити участь особи у судовому засіданні у режимі відеоконференції.
Проектом закону передбачено, що копія вказаної ухвали надсилатиметься до суду, який буде зобов´язаний організувати її виконання, та особі, яка буде брати участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції. Крім того, з метою організації невідкладного проведення відеоконференції проект передбачає можливість надсилання копії такої ухвали за допомогою кур'єра, факсу або електронної пошти.
Народні депутати звертали увагу на те, що використання у судовому засіданні технічних засобів і технологій повинно здійснюватися таким чином, щоб забезпечити належну якість зображення і звуку, можливість учасників процесу чути та бачити хід судового засідання, ставити питання і отримувати відповіді, реалізовувати інші надані їм процесуальні права та виконувати процесуальні обов´язки.
Крім того, відповідно до проекту, постановлення ухвали про участь особи у судовому засіданні у режимі відеоконференції не позбавляє її права прийти до зали судового засідання та взяти участь у такому засіданні у загальному порядку.
На думку парламентаріїв, визначальними перевагами запровадження відеоконференцзв'язку є суттєва економія матеріальних засобів (зокрема на надсилання повісток про виклик у суд учасників процесу, на відрядження осіб, які беруть участь в судових засіданнях тощо), а також можливість оперативного розгляду справи в режимі реального часу без прибуття у засідання зацікавлених осіб.