Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено дослідження навантаження на суддів загальних судів першої інстанції

06 червня 2014, 12:04

 5 червня 2014 року в приміщенні Державної судової адміністрації України в режимі відеоконференцзв‘язку проведено фокус-групове обговорення дослідження навантаження на суддів загальних судів першої інстанції, зокрема, щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів.

Учасники фокус-групи обговорили методологію дослідження, його часові рамки, етапи та проміжні результати. Дослідження складалось із кількох раундів.

Під час досліджень навантаження проаналізовано всі типи справ, які розглядаються загальними судами першої інстанції, та ідентифіковано основні стадії розгляду цих справ у суді. Учасниками досліджень стали всі 665 місцевих загальних судів, які за допомогою анкет оцінили  середній час, необхідний для розгляду справ за кожною із категорій, а також фактори, які можуть впливати на тривалість розгляду справи.

Зазначені суди щоденно, протягом 6 тижнів, заповнювали анкету-щоденник, яка включала в себе часові показники за кожною окремою стадією розгляду кожного типу справ, а також показники щодо інших видів діяльності суддів, не пов’язані безпосередньо із розглядом справ. За результатами опрацювань опитування та заповнення анкети-щоденника отримано показник щодо часу (у хвилинах), який витрачається суддею в середньому при розгляді справи певної категорії.

Під час проведення фокус-групи було обговорено остаточні зведені результати першого та другого раунду досліджень щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів загальних судів першої інстанції, було оцінено запропоновані остаточні часові показники тривалості розгляду середньостатистичних справ кожного типу.

Учасники фокус-групи зазначили, що використання системи коефіцієнтів навантаження буде корисним для визначення необхідної кількості та розподілу суддів у судовій системі України, а також для збалансування навантаження серед суддів. Окремо обговорювалось питання стосовно механізму запровадження коефіцієнтів складності справ.

Результати дослідження будуть представлені на засідання Ради судів України.