Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося засідання ради суддів адміністративних судів

30 травня 2014, 09:30

 29 травня 2014 року у приміщенні Вищого адміністративного суду України відбулося засідання ради суддів адміністративних судів України.

         Першим питанням у порядку денному засідання ради суддів адміністративних судів України було скликання конференції суддів адміністративних судів. Згідно з рішенням ради суддів адміністративних судів України конференція суддів адміністративних судів відбудеться 11 червня 2014 року об 11 годині.

 Серед питань порядку денного конференції буде обрання делегатів на XII позачерговий з’їзд суддів України та нового складу ради суддів адміністративних судів України. 

 Рада суддів адміністративних судів України заслухала інформацію Голови Державної судової адміністрації України про стан фінансового та матеріально-технічного забезпечення апеляційних і окружних адміністративних судів.

Зеновій Холоднюк зауважив, що протягом поточного року обсяги бюджетних призначень, які затверджено Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» для судової системи України, були зменшені на 218,1 млн гривень, попри надану Державною судовою адміністрацією України Міністерству фінансів України листом від 24.03.2014 № 11-1602/14 обґрунтовану позицію стосовно недопущення скорочення видатків. Чинна на сьогодні редакція зазначеного закону передбачає бюджетні призначення в обсязі 4 353,2 млн гривень.

Разом з тим бюджетні призначення між бюджетними програмами та судами розподілені нерівномірно з огляду на те, що головні розпорядники бюджетних коштів, у тому числі ДСА України, не приймали участі у процесі формування проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та проекту внесених до цього закону змін.  

Крім того, на початок 2014 року в судах загальної юрисдикції внаслідок непроведення платежів  установами Державної казначейської служби України зафіксована кредиторська заборгованість.  

З метою вирішення зазначених проблемних питань Державною судовою адміністрацією України підготовлено проект розпорядження Кабінету Міністрів України про перерозподіл бюджетних коштів із поточних видатків між програмами та між судами.

ДСА України вбачає такі можливі шляхи вирішення проблемних питань, що виникли у фінансуванні судів у 2014 році:

1. Ініціювання:

- внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» у частині виділення додаткових призначень із загального фонду державного бюджету з метою збільшення фонду оплати праці;

- виділення Державній судовій адміністрації Україні бюджетних призначень за програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» для погашення кредиторської заборгованості за здійсненні роботи капітального характеру, проведення ремонту приміщень судів, що визнані аварійними, закінчення робіт на об’єктах з високою будівельною готовністю, відновлення приміщень судів, пошкоджених невстановленими особами в результаті погромів та підпалів у 2014 році.

2. Спільно з Міністерством фінансів України проведення наближення видатків на оплату праці з нарахуванням з метою повного та своєчасного фінансування видатків на виплату суддівської винагороди, заробітної плати, матеріальної допомоги на оздоровлення та оплату часу перебування у відпустці суддів та працівників апаратів судів.

3. Відновлення проведеного наближення видатків на оплату праці за рахунок:

-  загального фонду державного бюджету шляхом внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» у частині виділення додаткових призначень;

-  спеціального фонду державного бюджету шляхом використання понадпланових надходжень від сплати судового збору. 

Також, рішенням ради суддів адміністративних судів України створено робочу групу, яка займатиметься напрацюванням пропозицій до Конституції України.